Stadstuin ontwerp
Wij helpen u doormiddel van creatieve oplossingen om ook op een beperkter aantal vierkante meters uw droomtuin te realiseren.
IK WIL EEN TUINONTWERP
stadstuin stoelen

Groene stadstuin

Stenen in steden lijken van goud gemaakt te zijn. Vastgoed is een lucratieve handel wat zich vertaald naar torenhoge prijzen. Over torens gesproken; vaak is hoogbouw de oplossing voor een gebrek aan ruimte in de stad.

Grote, grijzen gebouwen, kale bestrating maar geen ruimte voor een boom, struik of sierlijke plant. Met een kleine groene stadstuin creëren we een levende oase in de ‘concrete jungle’. Er zijn diverse manieren om een stadstuin groen te maken. Of rood, blauw, paars, oranje en het complete scala aan tinten die de natuur ons biedt. Als u een stadstuin groen wilt maken of juist zeer kleurrijk dan helpt Tuyndesign deze droom waar te maken. En laten we comfort en welzijn zeker niet vergeten.

Laat een kronkelend looppad aanleggen of een klein zwembad voor heerlijke verkoeling in de zomer. Ieder project is uniek en op maat ontworpen voor u als gebruiker van deze buitenruimte. Vraag gerust naar voorbeeld tuinen ter inspiratie.

stadstuin ontwerp

Stadstuin aanleggen

Er zijn enkele praktische uitdagingen bij de aanleg van een stadstuin. Als eerste uiteraard het oppervlak, doorgaans is het aantal vierkante meters beperkt. Maar ook een zeer diepe tuin bij een monumentaal pand kan niet ontkomen aan de omringende bebouwing. Bij de aanleg van een stadstuin vormt bereikbaarheid namelijk een aanzienlijke uitdaging.

Als de bodem genivelleerd moet worden. Dan is er nog afvoer van restmaterialen en aanvoer van schoon zand. In steden met smalle wegen en aangrenzende gebouwen is dit zeker een beperkende factor. Bij de aanleg van een stadstuin let Tuyndesign niet alleen op uw tuin maar ook zeker op de omgeving. Als het nodig is om vergunningen aan te vragen dan helpen we hiermee, daarnaast zorgen we er bij aanleg van een stadstuin voor dat de omgeving zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden.

Dat we bij een kleine stadstuin ontwerpen rekening houden met de omgeving mag duidelijk zijn, dit heeft overigens ook gevolgen voor de inrichting. Denk bij het ontwerp van een kleine stadstuin bijvoorbeeld aan een schutting of andere elementen die privacy bieden. Daarnaast zijn er andere praktische zaken om rekening mee te houden zoals verlichting, bewatering, zonwering etc. Dit soort overwegingen dienen vroeg in het ontwerp meegenomen te worden zodat ze tijdens de grondwerkzaamheden al aangelegd kunnen worden.

Smalle stadstuin

Wat betreft de indeling komen we bij Tuyndesign regelmatig de lange smalle stadstuin tegen. Smal kan krap aanvoelen, toch biedt diepte veel mogelijkheden bij het ontwerpen. Bijvoorbeeld door te variëren met kleurgebruik. Zo kan er worden gekozen voor een bont kleurenpalet of juist voor een centrale tint met accentkleuren. Met de indeling van lichtgroene beplanting en donkergroene gewassen kan de indeling van een lange smalle stadstuin er optisch heel anders uit komen te zien. Bij Tuyndesign werken we met diverse ontwerp tools om de mogelijkheden in kaart te brengen, zowel in 2D als 3D.

 

Stadstuin met gras

Het belang van een stadstuin met gras mag niet onderschat worden. Gras in een stadstuin zorgt niet alleen voor een natuurlijk aanzicht, het bevordert eveneens de afwatering. Bij een stadstuin is de bodem namelijk van essentieel belang om regenwater af te voeren. Er zijn steeds meer huishoudens die kiezen voor tegels. Dat is onderhoudsvriendelijk maar naast de esthetische factor zorgt het voor ontregeling van het stedelijke rioleringssysteem. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan in uw omgeving. Een stadstuin met gras of half verharding is dus niet alleen mooi om te zien, u draagt er ook mee bij aan een functionele stad met minder overlast.

 

De vraag “wat is een stadstuin?” wordt vaak gesteld. Bij Tuyndesign kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Een tuin kan namelijk vele gedaanten aannemen, er is geen vaste vorm of indeling. Bespreek de mogelijkheden van een tuin in de stad met de experts van Tuyndesign. Samen komen we tot een uniek groen plekje in die jungle van beton.

PARTNERS